Home / Saç Bakımı / Beyaz Saçlara Bakım Önerileri | 2020
Beyaz Saçlara Bakım Önerileri
Beyaz Saçlara Bakım Önerileri

Beyaz Saçlara Bakım Önerileri | 2020

Beyaz Saçlar Nasıl Olur?

Modern yaşam tarzının en can sıkıcı sonuçlarından biri beyaz saçtır. İlk beyaz saçınızı gördüğünüzde hissettiğiniz korkuya hiçbir açıklama getirilemez. Beyaz saçlar çıkmasının kaçınılmaz olduğunu biliyor ancak yine de durdurabilecek çareler ve tedaviler arıyor olabilirsiniz.

Yaşlılıkla birlikte beyaz saçların ortaya çıkması belirgindir. Ancak onları 30’lu yaşlarınızın başında ve bazen, hatta 20’li yaşlarda fark ettiğinizde, bu kesinlikle cesaret kırıcıdır. Gri ve beyaz saçlar, saçınızın pigmentini kaybetmesinin sonucudur. Pigmentte önemli bir azalma olduğunda saç griye döner. Kesinlikle pigment bulunmadığında beyaza döner. Bunun kesin nedeni henüz keşfedilmemiştir.

Beyaz saçların oluşmasına neden olan birçok sebep vardır. Kötü beslenme, sigara kullanımı, genetik faktörler, stres, B12 vitamin eksikliği, tüberküloz, anemi gibi birçok neden saçların beyazlaşmasına sebep olmaktadır. Yaşla birlikte, her bir saç teline enjekte edilen pigment miktarı azalır, bu yüzden gri ve sonunda beyaza döner. Aşağıda beyaz saçların oluşmasındaki faktörleri sizler için derledik.


Peki saçlarımızın beyazlamasını geciktirmek için ne yapabiliriz?

Beyaz-Gri Saçın Çıkmaya Başlama Nedenleri Nelerdir?

beyaz saclara cozum

1. Genler

Saçınızın pigmenti hangi yaşta kaybettiğini belirlemede en önemli faktör genlerdir. Bazı insanlar için bu, 20 yaşına gelmeden bile gerçekleşebilir. Diğerleri için, beyaz saçın ilk belirtileri oldukça geç yaşlarda görünür.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Doğal Yollarla Saç Düzleştirme Yöntemleri

2. Melanin Eksikliği

Çoğu beyaz saç vakasında, saç beyazlamasının ana nedeni melanin eksikliğidir. Melanin üretimi, uygun beslenme ve protein takviyelerine bağlıdır. Bu besin maddelerinin eksikliği melaninin ortalama seviyenin altına düşmesine neden olur.

3. Hormonlar

Araştırmalar, hormonlardaki bir dengesizliğin saçın erken grileşmesini tetikleyebileceğini veya artırabileceğini göstermektedir. Saçınızda aşırı beyazlaşma varsa ve hormonal bir dengesizlik olup olmadığından emin değilseniz doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

4.  Tıbbi Durumlar

Altta yatan bazı tıbbi durumlar saçınızda pigment kaybını tetikleyebilir. Vitiligo, pernisiyöz anemi, tiroid hastalıkları ve erken yaşlanma sendromları gibi otoimmün hastalıklar beyaz saç oluşumunu tetikleyebilir.

5. Vitamin ve Mineral Eksikliği

Demir, D vitamini, folat, B12 vitamini ve selenyum eksikliği de saç köklerinin beyazlaşmasına neden olabilir. Saçın erken grileşmesi B12 vitamini ve folik asit eksikliklerinden kaynaklanabilmektedir.

6. Stres

Duygusal stres de saç beyazlaşmasında bir rol oynar. Son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmalar, psikolojik stresin neden olduğu oksidatif yükün saçın erken beyazlamasını tetikleyebileceğini göstermiştir.

7. Kimyasallar

Bazen kimyasal bazlı şampuanlar, sabunlar, saç boyaları vb. kullanımı doğrudan beyazlama sorununa neden olabilir. Ancak bazı alerjik enfeksiyonlar da saçın erken zamanda beyazlaşmasına neden olabilmektedir.

8. Oksidatif Stres

Oksidatif stres erken beyazlaşmaya neden olabilir. Ultraviyole (UV) ışınları, kirlilik, duygusal faktörler veya enflamatuar nedenler gibi dış faktörlerden de etkilenen vücut, aşırı oksidan üretiminde bulunur. Dolayısıyla beyaz saç kaçınılmaz olur.

9. Sigara İçmek

Araştırmalar, sigara içmenin saçın erken beyazlaşmasına yol açan ana faktörlerden biri olduğunu göstermiştir. Sigara içmek reaktif oksijen türlerinin kıl folikülü melanositlerine zarar vermesine neden olur ve bu da erken saç beyazlaşmasına neden olur.

Saç Beyazlaşmasını Nasıl Engellersiniz?

Beyaz saçın siyaha dönmesine yardımcı olmak için beyaz saçlar ve grileşmenin tersine çevrilip değiştirilemeyeceği, büyük ölçüde beyazlaşmanın nedenine bağlıdır. Eğer saçınızdaki beyazlaşma sorunu genetik faktörlü ise değişimi tersine çevirmek için yapılabilecek pek bir şey yoktur.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Bal Köpüğü Saç Rengi Kimlere Yakışır? | 2020

Saçınızdaki renk değişikliğinin sebebi altta yatan bir sağlık sorunuysa, ne yapılabileceğini görmek için bir doktora danışmak en iyi eylem yöntemidir. Sorun tedavi edildikten sonra, pigmentin saçınıza geri dönmesine yardımcı olabilir. Ancak bu garanti edilemez.

Hormon tedavisinden sonra bazen yeniden pigmentasyon mümkündür. Pigmentasyonu teşvik etmenin bir başka yolu da B12 vitamini iğnesi veya hapları almaktır. Ayrıca uzmanlar tarafından belirtilen doğal ilaçları deneyebilir ve beyaz saçları nasıl azaltacağınızı da öğrenebilirsiniz.

Saç Beyazlaşması İle Doğal Yoldan Mücadele Yöntemleri

Siyah Çay

Siyah çay antioksidan bakımından zengindir. Bu antioksidanlar saçtaki renk hasarını ve dolayısıyla erken saç beyazlaşması sorununu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca çay saçınıza parlaklık katarken saç renginin koyulaşmasına da yardımcı olur. Siyah çayın da stresi azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz üzere, stres, saçın erken beyazlaşmasına katkıda bulunan bir faktördür.

Tarif: İki yemek kaşığı siyah çayı bir bardak suda iyice kaynayıncaya kadar kaynatın. Demliği bir kenara koyun, çayı süzün, saçınıza ve saç derinize uygulayın. Saç derinize birkaç dakika masaj yapın ve saçınızdaki çay ile yaklaşık bir saat bekleyin. Saçınızı hafif sülfat içermeyen bir şampuanla yıkayın ve saç kremi ile duşunuzu bitirin. Bu işlemi haftada 2-3 kez saçınıza uygulayabilirsiniz.

Limon Suyu ve Hindistan Cevizi Yağı

Limon, saçın zarar görmesini önleyebilen bir antioksidan olan C vitamini içerir. Ancak limon suyunun saç beyazlaşmasını tersine çevirebileceğini kanıtlayacak hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Hindistan cevizi yağı saçınızı besler ve saçın uzamasını destekler.

Tarif: İki çay kaşığı limon suyunu iki yemek kaşığı hindistancevizi yağına dökün ve karışımı ılık olana kadar birkaç saniye ısıtın. Bu karışımı saç derinize masaj yapın ve saçınızın uçlarına kadar uygulayın. Yaklaşık 30 dakika bekletin. Saçınızı hafif sülfat içermeyen bir şampuanla yıkayın ve saç kremi ile bitirin. Bu işlemi haftada 2 kere saçınıza uygulayabilirsiniz.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Hızlı Saç Uzatan Yağlar

Bir önceki yazımız olan Yazın en trend 16 gelin makyajı fikirleri 2015 başlıklı makalemizde 2015 yaz gelin makyajı, en güzel gelin makyajı modelleri ve gelin makyajı hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

Sağlıklı Saçlar İçin 5 Tüyo

Sağlıklı Saçlar İçin 5 Tüyo| 2021

Sağlıklı Saçlar İçin Öneriler Herkes güçlü, parlak ve bakımı kolay saçlar ister. Ancak o yere …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.