Home / Diyet / Diyette yorgunluk, uyku hali ve halsizlik nasıl geçer? | 2020
Diyette Yorgunluk, Uyku Hali ve Halsizlik
Diyette Yorgunluk, Uyku Hali ve Halsizlik

Diyette yorgunluk, uyku hali ve halsizlik nasıl geçer? | 2020

Diyette Yorgunluk, Uyku Hali ve Halsizlik Neden Olur?

Diyet yaparken kendinizi yorgun veya halsiz mi hissediyorsunuz? Bir diyete başlayıp hemen pes mi ediyorsunuz?  Halsizlikten bir türlü kurtulamıyor musunuz? Genelde diyete başlarken sahip olduğunuz enerji, diyetin ilerleyen günlerinde ortadan kaybolup halsizlik ve yorgunluğa sebep olabilir. Çoğu diyet yanlış beslenmeye yönlendirmekte ve bu da yorgunluk ve halsizliğe yol açmaktadır.

Diyet yapanların en büyük hatası, günlük alınması gereken kalorileri ve besin çeşitlerini eksik tüketmeleridir. Eksik besin ve kalori alımı yorgun ve halsiz hissetmeye sebep olmaktadır. Kimi zaman diyet yapan kadınlarda yorgunluk beraberinde baş ağrıları, uyuklama, baş dönmesine sebep olabilir. Diyetin etkisini ortadan kaldıran belki de diyeti sonlandırmak için bir etken olabilir. Fakat sizin için yorgunluk ve halsizliği ortadan kaldırmaya yarar sağlayan durumlara göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kendinizi diyete başladığımız zamanlarda sıkıntılı, stresli, huysuz, asabi, yorgun olarak hissediyor musunuz?


Diyette yorgunluk, uyku hali ve halsizlik nasıl geçer?
Diyette yorgunluk, uyku hali ve halsizlik nasıl geçer?

Açlık ve yorgunluk sizi hızlıca pes ettirir ve diyetinizi bırakmanıza neden olur. Bu şekilde de kilo vermenizi bir kenara bırakırsınız. Pes etmemek için sizi yorgun bırakan durumları araştırmanızı öneririz. Diyet yapan kadınların daha halsiz hissedebildiğiniz biliyor muydunuz?

Diyet Yaparken Halsiz Hissetmekten Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Diyete başlayanlar daha güçlü olmaları için ne yemelidir? Sağlıklı bir şekilde diyet yapmak ve bunu devam ettirmek için listenize bunları da ekleyin.

Diyette yorgunluk, halsizlik ve uyku halini gideren besinler ise içeriğinde C vitamini fazla olan meyveler bunlar; portakal, kivi, elma, kuşburnu, mandalina, karpuz, üzüm, avakado, limon) tüketmeliyiz.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Bal Köpüğü Saç Rengi Kimlere Yakışır? | 2020

E, C ve B2 vitaminleri ile birlikte sodyum, demir mineralleri açısından zengin olan Yeşil yapraklı sebze ve koyu renkli olan sebzeler (roka, ıspanak, tere, nane) ayrıca kereviz, bezelye, patates, havuç, mantar, turp, lahana brokoli de fazla bu vitamin ve mineraller mevcuttur.

Balık: Haftada iki kere mutlaka balık yemeliyiz. Neden balık yemeliyiz? Çünkü B2 ve Niasin, selenyum, iyot, demir, krom mineralleri çokca vardır.

E vitamin ve Niasin, potasyum, demir mineralini fazla içeren yer fıstığı, badem, fındık, ceviz gibi yağ oranı fazla besinleri çokça tüketmeliyiz

Yumurta; içeriğindeki doymamış yağ asitleri nedeni ile çok besleyici bir besin sınıfındadır. Yumurta ayrıca B2,E ve Niasin ile iyor, krom, demir minerallerini fazlaca içerir. Anne sütü kalitesine yaklaşan protein içerir.

Kuru baklagiller: B2, B1 vitaminleri ile Niasin, demir, potasyum içerdikleri ile yorgunluğa birebirdirler. Ayrıca içerdikleri lif sayesinde kan şekerimizi dengede tutarak vucüt direncinin sürekli olarak zinde tutar. Bu sebeple Hastada 2 kere mutlaka nohut veya fasulye, mercimek, barbunya, bakla, börülce yemeliyiz.

E,B2,B1 vitaminleri ile Niasin, krom, iyot, potasyum, demir mineralleri bakımında zengin tahıl ürünleri(kepekli) bulgur, pirinç (kepekli) makarna (kepekli), erişte (kepekli), un (kepekli) tüketmemiz gerekiyor. İşlenmiş besinlerden tahıllardan mümkün oldukça uzak durmalıyız, yorgunluğun önüne geçmiş oluruz.

Süt: B2 vitamini ve Niasin ile birlikte potasyum, krom, iyot, demir gibi vitamin ve mineralleri içerir. Peynir ve yoğurtları yarım yağlı seçmeniz daha iyi bir tercih olacaktır.

Egzersiz: Düzenli yapıldığında vücudumuzu canlandırmada temel taştır. Sürekli bir yorgunluk hali yaşıyorsanız çok basit bir yöntemle mobil uygulamanıza egzersiz programı indirip saatlerce spor salonunda terk dökmek yerine evinizde veya iş yerinizde sporunuzu yapmaya gayret edin.

Alkol kullanımı: Alkol bağışıklık sistemimizi çökertir ve aşırı yorgunluk yapar. Azalttığınızda bile yorgunluğunuzun azaldığını hissedersiniz. Alkol almadığımızda daha yorgunluktan kurtulabilirsiniz.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Ceviz Diyeti: Ceviz Suyu ile Hızlı Kilo Vermek İster Misiniz?

Kafein: Kafein, aşırı tüketildiğinde yorgun hissettirir. Çünkü kafein sinir sistemini uyarır ve uykuya dalmayı tetikleyerek semptomların şiddetlerini arttırır. Bu da yorgunluğa sebep olur.

Çok yağlı, hazır besin, asitli içecek, şekerli besinlerden uzak durmalıyız. Çünkü bu tür yiyecekler kan şekerini hızlıca yükseltir ve kanda aşırı insülin salgılanmasını sağlayarak birden bire şekerinizi düşürüp aşırı yemek yediğinizde diyette yorgunluk verirler.

Diyet Yapan Kadınlar Neden Halsiz Hisseder?

Diyet yapan kadınlar, erkeklerden daha fazla bir yorgunluk ve halsizlik problemi vardır ki bunun sebepleri bazı hormonsal hastalıkların kadın bireylerde daha da fazla görünmesidir. Kadınların yaşadığı stres ve psikolojik durum da fizyolojik sorunların yanı sıra psikolojik sorunların olabildiğini göstermektedir. Diyet yapan kadınlar yorgunluk, halsizlik ve uyku hali hissettiğinde etkili olabilecek diğer sağlık faktörlerini de araştırmak gerekmektedir.

Temel olarak belirtmek gerekirse diyette yorgunluk ve halsizliğin nedenleri şunlar diyebiliriz;

  • Kansızlık; anemi
  • Reaktif hipoglisemi (kan şekerin de yemeklerden sonra beliren kan şekeri düşüklüğü)
  • Tiroid hormonu yetmezliği (Hassimoto hastalığı, hipotiroidi)
  • Gizli şeker
  • Hormon Bozukluğu
  • Maskeli depresyon ve depresyon
  • Mineral eksikliği (sodyum, demir, magnezyum, potasyum, kasiyum vb.)
  • Vitamin eksikliği (Folik asit, B12 vb.)

Diyette yorgunluk ve halsizlik var ise mutlaka bir Endokrin uzmanına zamanında giderek muayene olmanız gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan En Düşük Kalorili 7 Yiyecek | 2021 başlıklı makalemizde diyet, düşük kalorili besinler ve düşük kalorili gıdalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

Mide Yağlarını Hızlı Eritmek İçin İpuçları

Mide Yağlarını Hızlı Eritmek İçin İpuçları | 2020

Mide Yağları Nasıl Erir? Mide yağı, giysilerinize sığamadığınızı hissettiren rahatsız durumdan çok daha fazlasıdır. Fazla yağ …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.