Home / Aşk & İlişkiler / Flört Şiddeti Ne? Flört Şiddeti Testi | 2020
Flört şiddeti nedir
Flört şiddeti nedir

Flört Şiddeti Ne? Flört Şiddeti Testi | 2020

Flört Şiddeti Nedir?

Flört şiddeti, romantik ilişki yaşayan 13-23 yaş aralığındaki gençlerin uğradığı şiddet türüdür. Bu yaşlarda aile ve toplum baskısı bireylerin üzerinde oldukça etkili olduğu için gençler bu şiddet türünü anlamakta zorluk çekebilmektedir. Flörtleşmenin “gizli”, “ayıp” vb. olarak görüldüğü zamanlarda flörtün boyutu ve şiddeti değişiklik gösterebilmektedir.

Şiddet, kafa karıştırıcı ve duygusal işaretlerle düşününce içinden çıkılmaz bir hal alan durumdur. Bu deneyimle başa çıkmak için bireylerin farkındalığını arttırması ve sosyal çevresinden yardım talep etmesi gerekebilir. Peki flört şiddetine uğradığınızı nasıl anlarsınız? Ayrıca şiddetle mücadele etmek için ne yapmanız gerekmektedir? Öncelikle bu soruya bir cevap arayarak sorunun temeline inmek için çaba gösterebilirsiniz.

İlişkinizin Güvenli Olup Olmadığını Test Edin

İlişkinizde bir sorun olduğunu düşünüyor ancak işin içinden çıkamıyor musunuz? İlişkiye dair güven sorununu test edebilirsiniz. Testinizi kendi gözlem yetenekleriniz ve kişisel analizleriniz ile yapabileceğinizi unutmayın. Şiddet türleri hakkında bilgi almalısınız. Dilerseniz bu konuda size yardımcı olacak olan kişilerle de paylaşım yapabilirsiniz. Ancak ilişkinizi insanlara açma konusunda utanç veya çekince yaşıyorsanız kendi başınıza da güvenli-güvensiz ilişkiyi analiz edebilirsiniz.


Gözlemle ve Dinle Testi

İlişkinizde problem olduğunu düşünüyorsanız kesin yargılara varmadan önce iyi gözlem yapmakta fayda vardır. İlişkinizin gidişatı ve ilerleyen süreç için şiddetle mücadele ederken gözlemleme yapmanız işe yarayacaktır. Gözlemleme yaparken kendinize şunları sorabilirsiniz;

  • Sevgilin; erkekleri zeka yönünden kadınlardan üstün görüp kadınları değersizleştiren ifadeler kullanıyorsa,
  • Sevgilin; şiddeti kadından eksik etmemek gerektiğini düşünüp şiddete meyilli laflar ediyorsa,
  • Sevgilin; “kız gibi olmuş”, “karı gibi ağlıyor” vb küçümseyici ifadeleri sık sık kullanıyorsa,
  • Sevgilin; sinirlendiğinde şiddete meylediyor, ağzından kadınlara yönelik aşağılayıcı ifadeler içeren küfürler çıkıyorsa,
  • Sevgilin sana karşı aniden öfkelenip fevri davranıyorsa,
  • Aşırı kıskançlık ve sahiplenme yaklaşımları ilişkinizde normal görülüyorsa,
  • Arkadaş veya ailenle vakit geçirdiğinde sevgilin küsüyor hatta günlerce trip atıyorsa,
  • Sevgilinden farklı düşüncelerin olduğunda sana öfkeleniyorsa,
  • Sevgilin; fikirlerini beğenmiyor hatta küçümseyip seninle alay ediyorsa,
  • Sevgilin; eşyalarına zarar veriyor, senden izinsiz eşyalarını karıştırıyorsa,
  • Sevgilin; sana özel olan telefon ve bilgisayarını karıştırıyorsa ilişkini gözden geçirmen gerekebilir.
Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Gerçekten aşık erkek nasıl davranır? İşte Kanıtları!

İlişkinde Hangi Şiddet Yaşanıyor Flört Şiddeti Testi

Flört şiddeti tek tür değildir; bundan dolayı belirlemek oldukça güç olmaktadır. Şiddetle mücadele ederken ilişki içerisinde duygusal dinamikler ile flört şiddeti ibarelerini ayırt etmek güç olabilir. Ancak size aktaracağımız şiddet türlerini incelediğinizde ilişkinizdeki şiddeti daha kolay tanımlayabileceksiniz. Sevgilinizle ilgili ciddi problemler yaşadığınıza inanıyorsanız korkmayın, kimse destek olmasa bile kadın desteği sağlayan platformlar ve aktivist kadınlar size destek olacaktır. Aşağıda yer alan şiddet türleri arasında hangi flört şiddeti testine dahil olduğunuzu analiz edin.

  • Fiziksel Şiddet

Sevgilin, bedenine kasıtlı olarak zarar veriyorsa bu fiziksel şiddettir ve oldukça erken zamanda fark edebilirsin. Vurma, tokat atma, eşya fırlatılması, saçını çekme, itme ve/veya zorla çekiştirme, bıçak veya silah çekme gibi durumlar fiziksel şiddet göstergeleridir. Flört şiddeti olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.

  • Cinsel Şiddet

Cinsel birliktelik ve yakınlaşmalar her ilişkide yaşanabilen olağan durumlardır. Ancak cinsel ve fiziksel yakınlaşmanın şiddete dönüştüğü durumlar da bulunmaktadır. Yakınlaşma sırasında sizin isteğiniz olmadığında ve “hayır” kelimesini kullandığınızda kabul edilmemesi flört şiddeti çatısı altında bir tür cinsel şiddettir. Kimi zaman alkol aldıktan sonra cinsel şiddet dozu artabilir. Bu durumda bir şiddetle karşı karşıya olduğunuzu tanımlamanız gerekmektedir. Ayrıca cinsel veya fiziksel yakınlaşma sonrasında partneriniz size küçümseyici ve kaba bir tutum sergileyerek özgüveninizi yitirmenize sebep oluyorsa bunu da cinsel şiddet olarak tanımlamalısınız.

  • Psikolojik Şiddet

Psikolojik şiddet, oldukça derinlere kök salan ayrıca kolayca anlaşılmayan şiddet türlerinden biridir. Kendine olan güveni zedeleyen yaklaşımlar sistematik hale geldiğinde bu psikolojik olarak zarar vermeye başlar. Sevgilinin sana isim takması, iftira atması, hakaret etmesi, davranışlarına ve kıyafetlerine karışması, başkaları önünde küçük düşürmesi, yıkıcı şekilde eleştirmesi psikolojinize zarar verir. Bu tarz durumlarla karşılaştığınızda psikolojik şiddet gördüğünün farkına varmalısınız.

  • Sosyal Şiddet

Şiddet yalnızca bireysel şekilde gerçekleşmemektedir. Sizi hayatınızdaki sosyal ilişkilerden alıkoyan sorunlar sosyal şiddet olarak tanımlanmaktadır. Ailen veya arkadaşlarından birileri ile görüşmen kısıtlanıyorsa, “namusunu ben korurum” gibi cümleler kullanıyor ve istediğin gibi dışarı çıkmanı engelliyorsa sosyal şiddet gördüğünü bilmelisin. Kıskançlık veya küsmekle seni bastıran durumlar şiddetin bir göstergesidir, duygusal olarak manipüle edilmeye açık bir konudur. Sevgi ile şiddetin arasında yer alan çizgiyi iyice görmek gerekmektedir. Flört şiddeti her türlü olabilmektedir.

  • Dijital Şiddet

Teknolojik araçlar ve sosyal medya kanalları flört içerisinde şiddet unsuru olabilmektedir. Sosyal medya hesaplarının şifresini isteyen sevgilin aslında sana dijital şiddet yani flört şiddeti yapıyordur ve sen bunu “aşk” kavramı olarak algılıyor olabilirsin. Ancak senin eylemlerin ve rızan dışında gerçekleşen her şey birer şiddettir. Sürekli mesaj atmak, sevgilinle hikayeler ve fotoğraflar paylaşmaya zorlanmak dijital şiddettir.

  • Israrlı Takip

Israrlı takip, manipülatif ve nevrotik bir partnerin varlığına işaret etmektedir. Halen birlikte olduğun veya ayrıldığın partnerin seni sürekli izliyor veya takip ediyorsa dikkatli olmakta fayda vardır. Takip davranışı, sende korku veya endişeye sebep verdiği için şiddet olarak tanımlanmaktadır. Sana haber verilmeden sürekli karşına çıkan eski sevgili, rahatlığını etkileyeceğinden dolaylı bir şiddete maruz kalmana sebep olacaktır. Çevrende yer alan kişilerle iletişim halinde olmaya çalışan eski sevgili de ısrarlı takip yapan kişiler kategorisindedir.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Para harcamadan gardırop nasıl güncellenir ?

İlişkinizde Güvende Hissetmiyorsanız Yapmanız Gerekenler

İlişkinizde yanlış olaylar yaşadığınızı düşünüyor ancak bu konuyu kimseyle paylaşamayacağınızı düşünüyorsanız korkmayın, kadın kadının dostudur. Öncelikle şunları bilmen gerekmektedir;

  • Flört şiddeti tahammülü noktasında zorunda değilsin,
  • Flört şiddeti ile mücadele edecek güç senin içinde,
  • Şiddete maruz kalan bir tanıdığın varsa ona destek çıkabilirsin, şiddetle mücadele destekçisi olabilirsin,
  • İçinde bulunduğun durumun suçlusu sen değilsin,
  • Şiddeti engelleyecek potansiyelin olduğunda ilişkide kurallar ve sınırlar kurabilirsin,
  • Sevgilin şiddeti problem olarak görmüyorsa ilişkiye son vermeyi düşünebilirsin. Şiddet bir döngüdür ve son aşaması kadın cinayeti olabilir. Sorunlu bir partnerden uzak kalmak ve ilişkiye son vermek duygusal bağımlılıktan daha önemli olmaktadır,
  • En önemlisi ise; flört şiddeti olan yerde sevgi bulunmaz. En iyisi şiddetle mücadele edip bu ögelerden uzaklaşmaktır.

Şiddetle Mücadele Ederken Başvuracağınız Yerler

Şiddet türleri ne olursa olsun yalnız değilsin. Şiddetle mücadelede başvuru mekanizmalarında her zaman isim paylaşmak zorunda olmadığını bilmelisin. İsteğe göre kimliğini paylaşabilir, sana yardımcı olmak isteyenlere bilgi verebilirsin. Flört şiddeti destek mekanizmaları aşağıda yer almaktadır;

  • Polis 155/Jandarma 156
  • Alo 183 Sosyal Destek Hattı
  • Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) – İstanbul 0212 465 21 96 – 97
  • Alo Baro 444 26 18
  • Kadın Örgütleri “Sığınaksız Bir Dünya”, “Kadının İnsan Hakları”.

Bir önceki yazımız olan İlk Buluşmada Kadınlar Ne Giymeli? | 2021 başlıklı makalemizde ilk buluşma bayan kombinleri, ilk buluşma kombinleri ve ilk buluşmada bayanlar ne giymeli hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

Uyku Bozukluğu Nedenleri

Uyku Bozukluğu Nedenleri | 2021

Uyku Bozukluğu Nedir? Uzmanlar genellikle yetişkinlerin gecede en az yedi ile dokuz saat uyumasını tavsiye …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.