Home / Sağlık / Gribe iyi gelen bitki çayları ve tarifleri
gribe iyi gelen bitkisel caylar

Gribe iyi gelen bitki çayları ve tarifleri

Gribe karşı koruyan ve soğuk algınlığına iyi gelin bitki çayları ve tarifleri

Sonbahar ve kış aylarında içeceğiniz bitki çayları sizleri grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korurken aynı zamanda grip olan kişilere de çok iyi gelir.Kısa sürede doğal tedavisini yapıp iyileştirir.Bitkisel çayları içerek bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve gribi bir günde ayakta bile atlatabilirsiniz.Bitki çayları hastalığına iyi gelen bitki çayları.

İşte gribe çok iyi gelen bitki çayları:

Çok sayıda insanı yataklara düşürüp ateş ve halsizliğe neden olan H3N2 virüsü mevsimsel grip hastalığı olarak biliniyor. Virüs, girdiği vücudu mikroplara karşı savunmasız halde bırakıyor.

Doktorlara antibiyotik kullanmadan H3N2 grip virüsünü yenmek için ıhlamur, karabiber, karanfil, adaçayı, zencefil, ve  kuşburnu çaylarının limonla sıcak  içilmesinin yardımcı olacağını  söylüyor.


Karabiber bitki çayı

Top ve toz formlarındaki karabiber meyveleri ile hazırlanan çayın gargara şeklinde kullanılması özellikle  boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğu biliniyor. Bilhassa boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkili olabilir. Ayrıca yürütülen çalışmalarda bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici, kanserleşmeyi önleyici etkileri bildiriliyor. Karabiber meyvesinin bileşenlerinden biri olan piperinin biyolojik etkileri son yıllarda dikkat çekiyor.

Adaçayı bitki çayı

Ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olduğu bilinen bir başka bitki ise adaçayıdır. Özellikle bitkinin içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu biliniyor. Dolayısıyla çay şeklinde (kesinlikle kaynatılmadan) adaçayı ile hazırlanan gargaranın bu amaçla kullanılması öneriliyor.

Zencefil bitki çayı

Soğuk algınlığı ve gribin önlenmesi ve tedavisinde yararlı olacak bu iki bitkinin yanı sıra zencefil rizomlarının yararları, beklenen etkinin desteklenmesi bakımından önemlidir. Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin (gingerol, şogaol) kuvvetli iltihap giderici etkisi bulunduğunu ortaya koyuyor.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Depresyon Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Karanfil bitki çayı

İçerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenol, ağız ve boğaz mukozası yangılarında yangı giderici; bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etkisi söz konusudur. Bu nedenle, özellikle öjenol taşıyan Seylan tarçını kabuğu ile birlikte mikroorganizmalar üzerinde etkisi nedeniyle soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (%5-10) gargara olarak uygulanması yararlıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterildi.

Ihlamur bitki çayı

Grip denilince ilk olarak aklımıza gelen bitkilerden biri ıhlamurdur. Yapılan çalışmalarda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediği ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğu görüldü.

 

Bir önceki yazımız olan Horlama Nasıl Önlenir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Check Also

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler | 2021

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler Nelerdir? Ayak kokusu oldukça rahatsız edici sorunlardan biridir. Ayaklarınız eve geldiğinizde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.