Home / Saç Bakımı / Mevsimsel Saç Dökülmesi Nasıl Engellenebilir? | 2021
Mevsimsel Saç Dökülmesi Nasıl Engellenebilir?
Mevsimsel Saç Dökülmesi Nasıl Engellenebilir?

Mevsimsel Saç Dökülmesi Nasıl Engellenebilir? | 2021

Mevsimsel Saç Dökülmesi Neden Olur?

Yaz sona erdiğinde ve sonbahar ayları hızla yaklaştıkça mevsimsel saç dökülmesi de oluyor. Saç fırçanızda, banyo zemininde veya duşta normalden daha fazla kıl görmek, ortalama bir erkek veya kadını biraz paniğe sürükleyebilir. Bu tür saç dökülmesi normal mi? Endişelenmeli misin?

Her gün ortalama 80 ila 100 saç döküyoruz. Bu normal sağlıklı saç dökülmesi olarak kabul edilir. Dökülen bu saçlar ardından süreç tekrarlanmadan önce tüyler serbest kaldığında ve döküldüğünde bir büyüme, geçiş ve ardından dinlenme döngüsünden geçiyorlar. Yılın belirli dönemlerinde, özellikle sonbahar aylarında dökülmede artış olduğunu fark edebilirsiniz. Bu yaygın fenomen, mevsimsel dökülme olarak bilinir.

Mevsimsel dökülmenin kesin nedeni belirsizdir, ancak araştırmalar mevsimsel kayıpların erkeklerden daha fazla kadını etkilediğini ve en çok Eylül ve Ekim gibi sonbahar aylarında ve bazen de ilkbahar, Nisan ve Mayıs aylarında meydana geldiğini göstermektedir. Saçınızın ve saç derinizin bakımını uygun şekilde yapıyorsanız, mevsimsel dökülme normalde endişe nedeni değildir. Zamanla dökülme normal günlük seviyelerine geri dönmeli ve normal saç büyümesi devam edecektir. Bununla birlikte, saçınıza ve saç derinizin özel ihtiyaçlarına doğru şekilde bakmadıysanız, mevsimsel dökülmeye benzer semptomlar yaşıyor olabilirsiniz ve bu da uzun süreli saç dökülmesine yol açabilir.


sac dokülme

Mevsimsel Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılabilir?

Vücut sürekli olarak günde 80 ila 100’den fazla tüy döktüğünde, bir kişide aşırı saç dökülmesi olur. Bu dökülme de birkaç faktörden kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında artan veya sabit stres seviyeleri, alabileceğiniz ilaçlar, hormonlar gibi iç faktörler (menopoz ve hamilelik) ve tiroid fonksiyonu veya saçınıza ve saç derinize uygunsuz bakım yer alır.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Argan Yağı Şampuana Ne Kadar Katılır?

Bazı durumlarda saç iyileşebilir ve normal büyüme döngüsüne dönebilir. Diğer durumlarda saç yayılmaya başlayabilir, incelebilir veya uykuda kalabilir. Aşırı saç dökülmesinin kendisi çok stresli olabilir ve genellikle geçici olsa da, uygun şekilde tespit edilip tedavi edilmezse, saç dökülmesinde sürekli bir döngü oluşturabilir.

Saç Kıran ile Mevsimsel Saç Dökülmesi Arasındaki Fark Nedir?

Genel anlamda mevsimsel saç dökülmesini, aşağıdaki hususları dikkate alarak saç problemlerine neden olan diğer sebeplerden ayırt edebiliriz:

  • Mevsimsel saç dökülmesi sırasında saçların görünümü değişmez.
  • Diğer nedenlerden kaynaklanan bir saç dökülmesi sorunu olduğunda ise tam tersi olur.
  • Mevsimsel dökülmelerde saç yoğunluğu da korunur ve hacim kaybı olmaz.
  • Bir hastalık, stres, kötü beslenme veya diğer faktörlerin neden olduğu bir saç kıran problemiyle karşı karşıya kalırsak, tüm kafa derisinde veya taç gibi belirli alanlarda yoğunluk azalır.
  • Saç dökülmesinin bir belirtisi, saçın özellikle kökte daha ince veya sağlıksız görünmesidir ki bu bir zayıflama belirtisidir.

Hangi Mevsimde Saç Dökülmesi Fazladır?

Normalde ilkbaharda mevsimsel saç dökülmesi olur. Ancak, sonbaharda mevsimsel saç dökülmesi mevsimsel geçiş sırasında daha belirgindir. Bu dönemde saç yenilenmesi artar ve günde 1000 saç teli bile kaybedilebilir. Ayrıca kadınlarda mevsimsel saç dökülmesi erkeklere göre daha belirgin hale gelmektedir.

Baharda Saç Dökülmesinin Önüne Geçmenin Yolları

Mevsimsel değişim sırasında saç dökülmesi gözlemlersek ve saçımızın yapısında, görünümünde veya yoğunluğunda bir değişiklik olmazsa, saç dökülmesinden endişelenmemize gerek yoktur. Ancak aşırı azalma fark edersek (kaş veya kirpik gibi diğer bölgelerde bile) veya saçsız bölgelerde yoğunluk kaybı, kaşıntı, iltihaplanma veya yara izi oluşursa doktora gitmelisiniz.

Ayrıca, mevsimsel saç dökülmesini nasıl durduracağınızı bilmiyorsanız, mevsimsel değişiklikler sırasında saç dökülmesini azaltmanıza veya en aza indirmenize yardımcı olabilecek bazı önerilere bakmanız gerekebilir;

  • Düzenli olarak saçınızı parfümsüz ve parabensiz şampuanlarla yıkayın
  • Saçınız ıslakken saçınızı fırçalamaktan kaçının saç dökülmesi için biraz vitamin alın
  • Yüksek proteinli besinler alın
  • Saç derinize uçucu yağlarla masaj yapın
  • Vücudunuzu özellikle yazın nemli tutun
  •  Türkiye’deki saç ekimi ile ilgili incelemeleri kontrol edin ve neden en iyi klinikleri araştırıp öğrenin.
Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Kuru Saçlara Evde Maske

Saç Oluşma Döngüsünün Aşamaları

Herhangi bir zamanda, bir kişinin kafa derisindeki saçın yaklaşık% 90’ı uzar. Her folikülün yaş, hastalık ve çok çeşitli diğer faktörlerden etkilenebilen kendi yaşam döngüsü vardır. Bu yaşam döngüsü üç aşamaya ayrılmıştır:

  • Anagen – genellikle iki ila sekiz yıl süren aktif saç büyümesi
  • Katagen – iki ila üç hafta süren geçici saç büyümesi
  • Telojen – yaklaşık iki ila üç ay süren dinlenme aşaması. Dinlenme evresinin sonunda saç dökülür ve yeni bir saç yerine geçer ve uzama döngüsü yeniden başlar. İnsanlar yaşlandıkça saç uzama oranları yavaşlar.

Bir önceki yazımız olan Yazın en trend 16 gelin makyajı fikirleri 2015 başlıklı makalemizde 2015 yaz gelin makyajı, en güzel gelin makyajı modelleri ve gelin makyajı hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

Sağlıklı Saçlar İçin 5 Tüyo

Sağlıklı Saçlar İçin 5 Tüyo| 2021

Sağlıklı Saçlar İçin Öneriler Herkes güçlü, parlak ve bakımı kolay saçlar ister. Ancak o yere …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.