Home / Sağlık / Polikistik Over Sendrom (PCOS) Ne Demek? | 2020
Polikistik Over Sendrom (
Polikistik Over Sendrom (

Polikistik Over Sendrom (PCOS) Ne Demek? | 2020

Polikistik Sendrom Nedir?

Polikistik over sendromu (PCOS), üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olan bir hormonal bozukluktur. PCOS’lu kadınlar seyrek veya uzun süreli adet dönemlerine veya aşırı erkeklik hormonu (androjen) seviyelerine sahip olabilir. Yumurtalıklar çok sayıda küçük sıvı (folikül) birikimi geliştirebilir ve düzenli olarak yumurta bırakmayabilir.

Polikistik over Sendrom’un kesin nedeni bilinmemektedir. Kilo vermenin yanı sıra erken teşhis ve tedavi, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli komplikasyon riskini azaltabilir. PCOS’un belirti ve semptomları genellikle ergenlik döneminde ilk adet dönemi civarında gelişir. Bazen PCOS, örneğin aşırı kilo artışının ardından gelişir.

PCOS Belirtileri Nelerdir?

PCOS’un belirti ve semptomları değişiklik gösterir. Polikistik over Sendrom belirtileri ve semptomları, obezseniz tipik olarak daha şiddetlidir. Aşağıdaki belirtilerden en az ikisini yaşadığınızda PCOS tanısı konulur:


1. Düzensiz Dönemler

Seyrek, düzensiz veya uzun süreli adet döngüleri, PKOS’un en yaygın belirtisidir. Örneğin, yılda dokuzdan az dönem, dönemler arasında 35 günden fazla ve anormal derecede ağır dönemleriniz olabilir.

2. Aşırı Androjen

Yüksek erkeklik hormonu seviyeleri, aşırı yüz ve vücut kılları (hirsutizm) ve bazen şiddetli akne ve erkek tipi kellik gibi fiziksel belirtilere neden olabilir.

3. Polikistik Yumurtalıklar

Yumurtalıklarınız büyümüş olabilir ve yumurtaları çevreleyen foliküller içerebilir. Sonuç olarak, yumurtalıklar düzenli olarak çalışmayabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Adet dönemleriniz hakkında endişeleriniz varsa, kısırlık yaşıyorsanız veya kıllanmanın kötüleşmesi, akne ve erkek tipi kellik gibi aşırı androjen belirtileriniz varsa doktorunuza danışın. Bu belirtiler Polikistik over Sendromu işaret etmektedir. Ancak detaylı bir doktor muayenesi sizin rahatsızlığınızı ortaya çıkaracaktır.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  En İyi Siyah Nokta Temizleyici
polikistik yumurtalık sendromu
polikistik yumurtalık sendromu

PCOS’un Nedenleri Nelerdir?

PCOS’un kesin nedeni bilinmemektedir. Rol oynayabilecek faktörler şunları içerir:

Fazla insülin: İnsülin, hücrelerin vücudunuzun birincil enerji kaynağı olan şekeri kullanmasına izin veren pankreasta üretilen hormondur. Hücreleriniz insülinin etkisine dirençli hale gelirse, kan şekeri seviyeleriniz yükselebilir ve vücudunuz daha fazla insülin üretebilir. Fazla insülin, androjen üretimini artırarak yumurtlamada zorluğa neden olabilir.

Düşük dereceli iltihap: Bu terim, beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonla savaşmak için madde üretimini tanımlamak için kullanılır. Araştırmalar, PKOS’lu kadınların, polikistik over yumurtalıkları androjen üretmeye teşvik eden ve kalp ve kan damarı sorunlarına yol açabilen bir tür düşük dereceli iltihaplanmaya sahip olduğunu göstermiştir.

Kalıtım: Araştırmalar, belirli genlerin PCOS ile bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

Aşırı androjen. Yumurtalıklar anormal derecede yüksek seviyelerde androjen üretir ve bu da aşırı kıllanma ve akne ile sonuçlanır.

Polikistik Sendrom’un  Sebep Olduğu Komplikasyonlar Nelerdir?

Polikistik Over Sendrom‘un komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Kısırlık,
  • Gebelik diyabeti veya gebeliğe bağlı yüksek tansiyon,
  • Düşük veya erken doğum,
  • Alkolsüz steatohepatit – karaciğerde yağ birikiminin neden olduğu ciddi bir karaciğer iltihabı,
  • Metabolik sendrom – yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve anormal kolesterol veya trigliserit seviyeleri dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskinizi önemli ölçüde artıran bir dizi durum,
  • Tip 2 diyabet veya prediyabet,
  • Uyku apnesi,
  • Depresyon, anksiyete ve yeme bozuklukları,
  • Anormal uterin kanama,
  • Rahim zarının kanseri (endometriyal kanser),
  • Obezite, PCOS ile ilişkilidir ve bozukluğun komplikasyonlarını kötüleştirebilir.

PCOS Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik over Sendrom  için tedavi yoktur, ancak Polikistik Yumurtalık sendromu semptomlarını yönetebilirsiniz. Siz ve doktorunuz belirtilerinize, çocuk sahibi olma planlarınıza ve diyabet ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli sağlık sorunları riskinize göre bir tedavi planı üzerinde çalışacaksınız. Pek çok kadının bir tedavi kombinasyonuna ihtiyacı olacaktır.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Otoimmün Tiroidit Belirtisi ve Tedavisi

PCO veya Polikis tanısı aldıysanız, en önemli şey endişelenmemektir. PCOS “iyileştirilemese de” semptomların çoğuna yardımcı olunabilir.

Önerilen tedavi planlarından ilki, özellikle aşırı kilo taşıyorsanız, genellikle yaşam tarzı değişiklikleridir. Vücuttaki fazla yağ, insülin üretiminde artışa neden olur ve bu da PCOS semptomlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle kilo vermek yaşam kalitesinde önemli bir iyileşme sağlayabilir. Sağlıklı kiloda kalmak semptomlarınızı tam olarak tedavi etmeyebilir, ancak genel sağlığınız ve PCOS tedaviniz için kesinlikle faydalı olabilir.

Spesifik semptomlarınıza ve nasıl tedavi edilmek istediğinize dair görüşlerinize bağlı olarak PCOS’u tedavi etmek için tıbbi müdahaleler de vardır. PCOS’lu iki kadın birbirine benzemez.

Ek tedaviler, akupunktur gibi alternatif tedavileri içerir. Polikistik Yumurtalık sendromu ile düzensiz döngüleri olan birçok hasta, döngülerini düzenlemek için akupunktur uygulayıcıları ile çalıştı. Herkes için bir tedavi olmayabilir, ancak tedavi yöntemlerini araştırıp uygulamakta fayda olabilir. Doktor tavsiyelerine uymayı ihmal etmemek gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Selülitten Kurtulmanın Etkili 22 Yolu | 2021 başlıklı makalemizde selülit, selülit giderici ve selülit nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler | 2021

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler Nelerdir? Ayak kokusu oldukça rahatsız edici sorunlardan biridir. Ayaklarınız eve geldiğinizde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.