Home / Sağlık / Menopoz Döneminde Beslenme
menopoz doneminde beslenme

Menopoz Döneminde Beslenme

Menopoz Döneminde Beslenme nasıl olmalıdır, Alkol ve sigara tüketimi ne yönde etkiler? Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli mi?

Ortalama olarak 45-50 yaş üzerindeki kadınlarca geçirilen bir dönem olan menopoz döneminde birçok fiziksel ve Hormonal değişiklik yaşanmaktadır. Bu değişimlerin de yan etkileri bu dönemden geçmekte olan bayanlar için oldukça sıkıntı verici olabilir. Bu yüzden menopoz dönemini en iyi şekilde‚ daha sağlıklı olarak geçirebilmek adına bazı düzenlemeler yapmakta fayda oluyor. En başında da beslenmeye dikkat etmek oldukça önemli. Bu yazımızda menopoz döneminde bulunan bayanların nasıl beslenmeleri gerektiğine değineceğiz.

  • Menopoz döneminde genel olarak sebze ve meyvelerin ağırlıkta olduğu‚ tahılların ve yağ oranı düşük olan protein içeriğine sahip besinlerin bulunduğu menüleri önerebiliriz. Özellikle sebze tüketimine ağırlık verilmesi ile menopozun en belirgin yan etkisi olan sıcak basmaları ve terleme problemlerinin daha az olduğu gözlemlenmektedir.
  • Yağ ve şekerden mümkün olduğunca kaçınılmasını öneriyoruz. Karbonhidrat tüketiminde de dikkatli davranılmalı. Alternatif yollar ile beslenmekte fayda var. Örneğin normal pirinç yerine esmer pirinç tercih edebilirsiniz. Tam buğday unu ya da kepekli un da bu dönem beslenme alışkanlıkları içerisine alınabilecek maddeler arasında. Yaptığınız bu düzenleme kan şekerinizin daha düzenli ve sağlıklı olmasını sağlayacak. Dolaylı olarak da menopoz döneminde bayanların yaşadığı halsizlik ve yorgunluk hissinin sebeplerinin ortadan kaldırılmasına fayda sağlayacaktır.
  • Değinilmesi gereken bir diğer nokta ise tuz tüketimi. Tuzun fazla tüketilmesi her yaşta ve her dönemde tehlikeli olmaktadır. Ancak menopoz döneminde bu tehlike daha da artar. Hem ilerleyen yaş ile birlikte vücut tansiyon ve benzeri hastalıklara daha davetkar olur‚ hem de durumu itibari ile vücut ödem tutmaya daha müsaittir. Tuz tüketimi de vücudun su tutmasına sebep olan temel faktör. Minimum ölçüde tuz tüketimi sayesinde menopoz dönemi kiloları başınıza bela olmaktan çıkacaktır.
  • Alkol ve sigara en önemli maddelerden biri şüphesiz. Bu ikiliyi hala hayatınızdan çıkaramadıysanız menopoz döneminde çıkarmalısınız. Doğal süreçte menopozun oluşturduğu yan etkilerin kat kat fazlasını alkol ve sigara kullanımı tetikler. Sadece yan etkiler adına değil daha sağlıklı ve keyifli bir yaşam için bu ikiliye veda etmeniz gerekiyor.
Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Otoimmün Tiroidit Belirtisi ve Tedavisi

Bir önceki yazımız olan Selülitten Kurtulmanın Etkili 22 Yolu | 2021 başlıklı makalemizde selülit, selülit giderici ve selülit nedir hakkında bilgiler verilmektedir.


Check Also

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler | 2021

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler Nelerdir? Ayak kokusu oldukça rahatsız edici sorunlardan biridir. Ayaklarınız eve geldiğinizde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.