Home / Cilt Bakımı / Makyajın Cilde Zararları Nelerdir? | 2021
Makyajın Cilde Zararları Nelerdir?
Makyajın Cilde Zararları Nelerdir?

Makyajın Cilde Zararları Nelerdir? | 2021

Makyajın Cilde Zararları Nelerdir?

Hayatınızın Facebook gönderilerinizde ve Instagram fotoğraflarınızda ne kadar harika göründüğünüze göre değerlendirildiği bir dünyada, her zaman en iyi şekilde görünmek için sürekli bir beklenti vardır. Bununla birlikte, her zaman özçekime hazır olmayı istemenin bir bedeli vardır. Makyaj endüstrisi yıllardır kadınlara küçük bir fondöten ve bir tutam rimel yüzünüzü anında nasıl canlandırabileceğini anlatıyor. Bu doğru olsa da, her gün makyaj yapmanın cildinizde ve vücudunuzda birçok zararlı yan etkisi olabilir.

Günlük makyaj ürünlerinde kullanılan cilde dost olmayan bileşenlerden bazıları tahrişe, kaşıntıya ve hatta bazen zamansız yaşlanmaya bile neden olabilir. Düzenli olarak makyaj yaptığınızda cildinize ne olacağını öğrenmek için bu yazımı okuyabilirsiniz. Makyajın cilde zararlarını okuduktan sonra kendinize daha fazla zaman ayırıp dikkat etmeye başlayacaksınız…

Makyajın Cilde Zararları
Makyajın Cilde Zararları

Makyaj Cilde Nasıl Zarar Verir?

Makyaj için kullanılan kozmetik ürünlerinin hemen hepsinin içinde farklı kimyasallar vardır. Bu kimyasallar, insanların yüzünde ne kadar uzun süre kalırsa, cildin sağlını o derece bozacak ve farklı olumsuzlukların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.


Bazı kimyasallar, birçok kozmetik üründe ortak bir bileşendir ve antimikrobiyal koruyucu olarak kullanılır. Bu kimyasalların baş ağrısına, mukoza zarında tahrişe neden olduğu ve gözlere zarar verdiği bilinmektedir. Baş ağrınız varsa ve nedenini anlayamıyorsanız, baş ağrısının geçip geçmediğini görmek için birkaç gün makyaj yapmaya özen gösterin. Makyajın yarattığı diğer olumsuzluklar aşağıda maddeler halinde yer almaktadır;

Cilt Kuruluğu

Cildimiz, nefes alan bir yapıya sahiptir. Nefes alıp vermesi, cildin nemlenmesini ve dışarıdan gelecek olumsuz etkilere karşı kendisini korumasını sağlar. Fakat kullanılan kozmetik ürünleri, cilt ile havanın temasını tamamen keser ve nefes alıp vermeyi engeller. Böylece cilt nemini kaybeder ve bir süre sonra kuruluk meydana gelir. Bu ise farklı problemlerin başlangıç noktasıdır.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Hint, Badem, Zeytin yağı ve Vazelin Kirpikler için nasıl kullanılır?

Günümüzde geliştirilen bazı fondöten ve benzer ürünler, havayı geçiren bir yapıya sahiptir ve cildin nemlenmesini kolaylaştırmaktadır. Bunların kalitesiz ürünlere göre daha iyi olduğu söylense dahi, bunların da zararlı olduğu bilinmektedir. Makyajın cilde zararları, farklı ürünler kullanılarak engellenemez.

makyajin cilde zararlari 2

Yağ Tabakası Oluşumu

Kullanılan bazı malzemeler, zaman içinde cilt üzerinden kalın olarak kabul edilen bir yağ tabakasının oluşmasına neden olur. Bu tabaka hem cildin görünümünü bozar, hem de nefes almasını engeller. Bütün bunlar ise sağlıksız ve parlak bir cildin meydana gelmesini tetikleyecektir.

Kuru ya da yağlı bir yüzünüz var ve makyajın cilde zararları olduğunu bildiğiniz halde makyaj yapmaya devam edecekseniz, yüzünüz için uygun olan malzemeleri tercih edin. Böylece zararın derecesini azaltmış olursunuz.

Makyajın Zararlı Etkileri
Makyajın Zararlı Etkileri

Cilt Alerjisi

Kozmetiklerde bakteri üremesini önlemek için koruyucu olarak etil paraben, butil-paraben ve izopropil-paraben içeren Paraben olarak bilinen kimyasallar kullanılır. Parabenler ciltte tahriş ve ciltte lekeler gibi çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kozmetikte yaygın olarak görülen diğer bir alerjen, hassas cildiniz varsa ağrılı kızarıklık veya kurdeşen salgınına neden olabilen Salisilattır. Çoğu durumda, alerjik reaksiyon semptomlar şiddetli hale gelene kadar görülmez. Satın almadan önce parabenlerin etiketini okuyun. Makyajın cilde zararları arasında en yaygın olanlarındandır.

Siyah Nokta ve Sivilce

Yoğun olarak kullanılan kozmetik ürünleri, yüzünüzün hava almasını engeller ve bu da kendi kendini temizlemesinin önüne geçer. Temizlenmeyen maddeler ise zaman içinde siyah nokta ve sivilce olarak geri döner.

Böyle bir sorun yaşamak istemiyorsanız, söz konusu kozmetik ürünlerinin yüzünüzde olabildiğince az kalmasına dikkat edin. Eve geldiğinizde hızlı bir şekilde yüzünüzü bu ürünlerden temizleyin. Böylece olumsuz etkiler azalmış olacaktır.

Erken Yaşlanma

Cilt ürünlerini daha uzun süre kullandığınızda, mevcut kimyasallar cildinize kalıcı olarak zarar verme eğilimindedir. Zamanla, yüzünüzde ve vücudunuzda kırışıklıklar veya yamalar gibi cilt yaşlanma belirtilerini görmeye başlayabilirsiniz. Makyaj, cildinizdeki kusurları gizlemenize veya örtmenize yardımcı olurken, uzun vadeli etkiler ters etki yaratabilir. Ayrıca, yaşlanma karşıtı ürünler pazarının ne kadar büyük olduğu düşünüldüğünde, kozmetik firmalarının makyajın yaşlanma etkilerini azaltmak için herhangi bir teşviki yok.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  17 Trend / Ombre Tırnak Oje Modelleri 2015
Makyajın Erken Yaşlanma Etkisi
Makyajın Erken Yaşlanma Etkisi

Makyajın Cilde Zararları Engellenebilir Mi?

Makyajın cilde zararları oldukça fazladır ve bununla ilgili kozmetik dünyasında da farklı çalışmalar yapılmaktadır. Sizin de alacağınızı bazı önlemlerle bu zararları engellemeniz ve en asgari düzeye indirmeniz mümkündür. Bunun için dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:

  • Makyaja gerek kalmadığı andan itibaren yüzünüzü hızlı bir şekilde temizleyin. Bu temizliği yapmadan asla uyumayın.
  • Doğal malzemeler kullanarak cilt bakım maskeleri hazırlayın ve bunları düzenli olarak uygulayın.
  • Kalitesiz kozmetik ürünlerini kullanmayın.
  • Makyaj yapmadan önce cildinizi nemlendirin. Bunun için nemlendirici doğal maskeler kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki uyarıları dikkate aldığınızda, cildinizin göreceği zararı azaltmış olacaksınız. Siz de makyajın zararlı yönlerinden nasıl uzak kaldığınızı yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz…

Bir önceki yazımız olan Çatlak Tedavisi | 2021 başlıklı makalemizde çatlak tedavisi, çatlaklar ve çatlakların azalması hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

y

Düğün Makyajı ve Plaj Makyajı Yapmanın İpuçları | 2021

Yazın Düğün Makyajı ve Plaj Makyajı Nasıl Yapılır? Yaz mevsiminde ne tatilden vazgeçeriz ne de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.