Home / Doğal Sağlık / Ayak Kokusu Giderici Yöntemler | 2021
Ayak Kokusu Giderici Yöntemler
Ayak Kokusu Giderici Yöntemler

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler | 2021

Ayak Kokusu Giderici Yöntemler Nelerdir?

Ayak kokusu oldukça rahatsız edici sorunlardan biridir. Ayaklarınız eve geldiğinizde tabir-i caizse “leş” gibi kokuyorsa hayatınızda değişiklik yapmanın tam da sırası! Ayak kokusu giderici yöntemleri sizler için bir araya getirdim. Ayaklar kokarken sosyalleşemez, rahat hareket edemezsiniz. asosyal hayata son vermenin tam da zamanı.

Ayak kokusu giderici yöntemlere baktığımda ilk başta göze çarpan şey temizlik oldu. Temiz hayat hastalıktan da kötü kokulardan da uzak kalmanızı sağlar. Kokan ayaklar herkesin kabusu ancak herkes temizliğine çok fazla dikkat etmiyor maalesef.

Kokan ayaklarla baş etmenin bir diğer yöntemi ise ayakkabı seçimidir. Kaliteli bir ayakkabı sizin sorun yaşamanızı engeller. Ayaklarınızı yıkayacak veya çorap değiştirecek vaktiniz/ortamınız yoksa kaliteli ayakkabı seçmelisiniz. Yaz vakti ayaklarınızın hava alması gerekir. Kış mevsiminde ise ayaklarınızı aşırı sıkmayan, içinde kullanılan malzemelerin kaliteli olduğu  ayakkabılar ayak kokusu giderici olacaktır.


Ayak kokusu giderici bir diğer yöntem ise sirke ile ayaklarınızı yıkamaktır. Sirkenin bakterileri öldüren bir içeriği olduğunu bilmeyen yok sanırım. Ayaklarınızda yara vs. yoksa ayaklarınızı yıkamadan önce sirkeli suda bekletmeniz ayak kokusunu giderebilir.

Ayaklarınız aşırı terliyorsa bebek pudrası kullanabilirsiniz. Pudra yardımıyla ayaklarınızın nemini almanız ayak kokusu önleyici yöntemlerden biridir.

Ayak kokusu
Ayak kokusu

Ayak Kokusu Nasıl Oluşur?

Ayaklarınız çok fazla ter üretir. Vücudun herhangi bir yerinden daha fazla ter bezine sahiptirler. Bu bezler, vücudunuzu serinletmeye ve cildinizi nemli tutmaya yardımcı olmak için gün boyunca teri serbest bırakır.

Herkesin ayağı terler, ancak ergenler ve hamile kadınlar, vücutları onları daha fazla terleten hormonlar ürettiği için ayakları terlemeye yatkındır. İş yerinde bütün gün ayakta duran, çok fazla stres altında olan veya tıbbi bir rahatsızlığı olan insanlar diğerlerinden daha fazla terleme eğilimindedirler.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Ayaklarda doğal olarak bazı bakteriler vardır. Bu bakteriler, salınırken ayaklardaki terin parçalanmasına yardımcı olur. Bakteri ve ter oluşursa, kötü bir koku oluşabilir. Bakteri, bir kişi ayakkabılarında terlediğinde, onları çıkardığında ve sonra tamamen kurumasına izin vermeden tekrar taktığında oluşma eğilimindedir. Ayak kokusu giderici yöntemleri uygulamadan önce sebepleri belirlemek gerekir.

Ayakları hijyenik tutmamak bromodoza neden olabilir. Ayaklarınızı sık sık yıkamaz veya çoraplarınızı değiştirmezseniz ayak kokusu oluşur. Ayrıca kendinize dikkat etmediğinizde ayak kokusunun kötüleşmesine neden olabilirsiniz.

Ayak kokusu önlemede bilmeniz gerekenler
Ayak kokusu önlemede bilmeniz gerekenler

Ayak Kokusu Nasıl Önlenir?

Ayak kokusu giderici yöntemlerin başında; ayaklarınızı temiz tutun ve düzenli bakım yapın. Ayaklarınızı günde en az bir kez yıkamak için yumuşak bir sabun ve sert fırça kullanın. Bunu yapmak için en iyi zaman sabah veya akşam duşudur. Yıkandıktan sonra ayaklarınızı tamamen kurutmanız önemlidir. Herhangi bir ıslaklığın kolayca bakteri üremesine neden olabileceği ayak parmaklarınız arasına özellikle dikkat edin.

Ayak tırnaklarınızı sık sık kısaltın ve onları düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Ayaklarınızdaki sert, ölü deriyi bir ayak törpüsü ile çıkarın. Sert cilt ıslandığında ıslak ve yumuşak hale gelir ve bakterilerin yaşamayı sevdiği bir yer oluşturur.

Çoraplarınızı günde en az bir kez değiştirin. Sıcak bir ortamdaysanız, egzersiz yapıyorsanız veya ayaklarınızın terleyebileceği başka bir durumdaysanız, çoraplarınızı daha sık değiştirmelisiniz. Her gün değiştirdiğiniz iki çift ayakkabınız olsun. Bu, her bir çiftin tekrar giyilmeden önce tam bir gün boyunca ter veya nemden tamamen kurumasını sağlar. Tekrar kurumasına yardımcı olmak için ayakkabının içindeki tabanlıkları çıkarabilirsin. Islak ayakkabılar, bakterilerin ayaklarınızda daha hızlı büyümesini sağlar.

Ayağınızın nemli kalmasını engellemek için nemi emen çorapları seçin. Bunlar, doğal liflerden yapılmış kalın, yumuşak çorapları veya spor çoraplardır. Sıcak havalarda açık parmaklı sandaletler giyin. Sıkı veya nemi tutabilecek ayakkabılardan kaçının.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Depresyon Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Kokusu İlacı Alırken Bilmeniz Gerekenler

Kokan ayaklar, genellikle düzelen, zararsız bir sorundur. Ancak bazen tıbbi bir durumun işareti olabilir. Ayak kokunuzu azaltacak basit önlemler işe yaramazsa veya terleme seviyenizin anormal derecede yüksek olduğundan endişeleniyorsanız, doktorunuza görünün.

Doktorunuz size güçlü bir reçeteli antiperspirant önerebilir veya sizi aşırı terlemeyle mücadele etmek için ayağınıza su yoluyla hafif bir elektrik akımı veren iyontoforez adı verilen bir tedavi için sevk edebilir.

Ayaklarınıza günde bir kez antifungal ayak spreyi veya ilaçlı ayak pudrası uygulayın. Ayak kokusu ilacı olan deodorant tabanlıkları ayakkabınıza yerleştirin. Ayak kokunuzu hızla azaltmanız gerekiyorsa, ayaklarınıza terlemeyi önleyici veya deodorant sprey uygulamak güvenlidir. Size en uygun yöntemi bulana kadar çeşitli antifungal ve antibakteriyel sabunları deneyin.

Bir önceki yazımız olan Selülitten Kurtulmanın Etkili 22 Yolu | 2021 başlıklı makalemizde selülit, selülit giderici ve selülit nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

En Düşük Kalorili 7 Yiyecek

En Düşük Kalorili 7 Yiyecek | 2021

Düşük Kalorili Yiyecekler Tüketmenin Tam Zamanı! Kilo kaybetmek ve vücut şekillendirmek hiç bir zaman kolay …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.