Home / Cilt Bakımı / Mikrodermabrazyon Nedir? | 2021
Mikrodermabrazyon Nedir?

Mikrodermabrazyon Nedir? | 2021

Mikrodermabrazyon Nedir?

Mikrodermabrazyon, çok popüler, makine destekli bir cilt peelingi tedavisidir. Bu tedavinin en çok bilinen yararı; cildin donuk ve yıpranmış görünen üst tabakasını nazikçe kaldırarak alttaki genç cilt tabakasını ortaya çıkarmaktır. Bu işlem, cildinizi çok ince kristallerle temizleyen ve cildin hasarlı üst tabakasını nazikçe parlatan bir cihazla yapılmaktadır. Cihaz bunu yaparken kristalleri ve biriken ölü deri hücrelerini de temizler. Hydrafacial kadar bilinen bir tedavi yöntemidir.

Genel olarak mikrodermabrazyondan sonra beklenen sonuç daha genç hissettiren, yumuşak ve pürüzsüz bir cilttir. Bu tedaviye başlamadan önce göz pedi veya gözlük gibi göz koruyucular kullanılmaktadır. Genellikle işlemin uygulanacağı cilt (yüz veya boyun) makyaj ve kalıntılardan temizlenip hazırlanmaktadır. Lokal anesteziye gerek olmayan bir işlemdir. En etkili aşınma ve çekişi elde etmek için cilt gerilecektir.

İşlemin yapıldığı yere göre mikrodermabrazyon süresi değişmektedir. Yüz için 30-40 dakika ve boyun için 20 dakika sürdüğünü tahmin edilmektedir. Tedavi sonrasında ise birkaç gün hafif şişlik veya güneş yanığı benzeri semptomlar olabilir. Sizin için mikrodermabrazyona dair merak edilenleri cevaplamaya çalıştım.


Mikrodermabrazyon nedir

Mikrodermabrazyonun Yararları Nelerdir?

Mikrodermabrazyonun bilinen en önemli yararı, kolajen üretimini tetikleyerek cildinize pürüzsüzlük ve sıkılık kazandırmasıdır. Genel sonucu ise gözle görülür şekilde gençleşmiş bir cilt görüntüsüdür.

Mikrodermabrazyonu tercih etmek için gerekli sebepleriniz aşağıdakiler gibidir;

  • Cildinizdeki donuk renkten şikayetiniz varsa,
  • Düzensiz cilt tonuna sahipseniz,
  • Düzensiz cilt dokusu varsa,
  • Yaşlılık lekeleri arttıysa
  • Sivilce temizlendikten sonra oluşan koyu lekeler çoksa
  • Cildinizde yara izleri varsa ve
  • Dermatologlar ayrıca yaşlanma karşıtı veya cilt ağartıcı ürünlerin sonuçlarını iyileştirmek için mikrodermabrazyon kullanmanızı öneriyor. Cilt bakımı işlemi ile bu ürünlerin cilde nüfuz etmesine yardımcı olabilir deniliyor.
Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Makyajın Cilde Zararları Nelerdir? | 2021

Mikrodermabrazyonu Kaç Yaşında Yaptırabiliriz?

Bu cilt bakımı için belirli bir yaş veya cinsiyet kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak genel olarak 12 yaşından 65 yaşına kadar olan yetişkinler ciltleri için bakım yaptırabilirler. Bu bakımı yaptırmanın yaş sınırı aslında yok fakat 70 yaşın üzerindeki olgun ciltlerde morarma ve cilt aşınması riski biraz daha yüksek olabilir. 12 yaşından küçük kişiler bazen dermatolog veya plastik cerrah gözetiminde tedavi görebilirler. Zorunda kalınmadıkça uzmanlar çocukların veya yaşı 65’i geçmiş kişilerin kullanımını önermiyor.

Mikrodermabrazyonu Ne Sıklıkla Yaptırabiliriz?

Mikrodermabrazyon, cildinizin toleransına ve istenen etkilere bağlı olarak haftada bir veya sekiz haftada bir yapılabilir. Birçok kişi, üç seanslık haftalık tedavilerle başlamayı ve ardından aylık bakım rutinine geçmeyi tercih ediyor. Cildinizin durumu bu noktada belirleyici olacaktır. Cilt bakım uzmanınıza danışarak en iyi kararı verebilirsiniz.

Dişlerinizi fırçalamak gibi, bu cilt bakımı da cilt kalıntılarını nazikçe temizlemeye yardımcı olur. İnsan derisi tipik olarak yaklaşık 30 günlük aralıklarla yenilendiğinden, bu bakım işleminin de ortalama iki ile dört haftalık aralıklarla tekrarlanması gerekir. Genellikle, önemli bir iyileşme görmek için birden fazla tedavi (6 ile 12 seans) önerilir.

Mikrodermabrazyon Zararları Nelerdir?

Mikrodermabrazyonun olası yan etkileri çok azdır. Bu cilt bakımı çok güvenli şekilde gerçekleşmektedir. Olası zararlar arasında yalnızca en dıştaki cilt tabakası olan epidermisin etkilenmesi nedeniyle çok sınırlıdır. Yaygın küçük, geçici yan etkiler arasında hafif cilt gerginliği, kızarıklık, morarma ve hassasiyet olabilmektedir. Genel bir kural olarak, bir cilt bakımı tedavisinin olası faydaları ne kadar büyükse, olası riskler ve yan etkiler de o kadar çok olur.

Mikrodermabrazyonun yan etkileri şunlardır:

  • Cilt gerilmesi,
  • Kızarıklık,
  • Küçük çapta morarma,
  • Cilt hassasiyeti,
  • Ufak cilt sıyrıkları,
  • Kanama lekeleri,
  • Göz kapağı derisinde morarma (özellikle aspirin veya başka kan sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız),
  • İnce kan damarlarının belirginleşmesi (telanjiektazi),
  • Dudak çevresinde uçuk reaktivasyonu.
Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Yağlı Olmayan Doğal Nemlendirici Sprey Tarifi

Dudak çevresinde cilt bakımı sonrasında nadiren uçuk meydana gelebilir. Daha önce çok sayıda uçuğunuz olduysa, dudak kenarlarında tedaviden kaçınmayı veya doktorunuzdan bir antiviral hap isteyin. 1 gram gibi bir antiviral hapı, tedavinizden bir gün önce başlayıp, tedavinizden bir ile iki gün sonrasına kadar devam ettirmek faydalı olabilir. Antiviral kremler ise uçuk önlemede etkili değildir.

Mikrodermabrazyon Cihazının Çalışma Sistemi Nasıldır?

Mikrodermabrazyon işlemi için iki farklı cihaz kullanılmaktadır. Biri kristal diğeri ise elmas olarak adlandırılan makinelerdir. İki cilt bakım cihazı farklı şekilde işlevlere sahiptir. Özünde aynı görevi üstlenseler de ikisinin özelliklerini bilip tercih yapmanız daha yararlı olur.

Kristal cihaz sistemi bir pompa, bir bağlantı tüpü, bir el aleti ve bir vakum içerir. Pompa, cildi aşındırmak için alüminyum oksit, magnezyum oksit, sodyum klorür ve sodyum bikarbonat gibi yüksek basınçlı bir kristal akışı oluşturur. Vakum aracılığı ile pul pul dökülmüş cilt hücreleri uzaklaştırılır.

Kristal Cihaz
Kristal Cihaz

Elmas cihaz, kristal cihazın sisteminin aksine, hastanın burnu ile soluyabileceği veya gözlere uçuşan kristallerden parçacıklar üretmez. Bu nedenle, elmas cihaz, göz ve dudak çevresindeki alanlarda kullanım için daha güvenlidir.

Elmas Cihaz
Elmas Cihaz

 

Bir önceki yazımız olan Çatlak Tedavisi | 2021 başlıklı makalemizde çatlak tedavisi, çatlaklar ve çatlakların azalması hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

HydraFacial Nedir?

HydraFacial Nedir? | 2021

HydraFacial Nedir? Pandemi döneminde cilt bakımı yaptıranlardan çokça duyduğumuz cilt bakım tedavisi olan hydrafacial nedir? …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.