Home / Cilt Bakımı / Aspir Yağının Faydaları Nedir? | 2021
Aspir Yağının Faydaları Nedir?
Aspir Yağının Faydaları Nedir?

Aspir Yağının Faydaları Nedir? | 2021

Aspir Yağı Nedir?

Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen popüler bir yemeklik yağdır. Bazı araştırmalar, insanlar onu diyette ve ciltte kullandığında bazı sağlık yararları olabileceğini öne sürüyor.

Aspir bitkisinden elde edilen yağ, yüksek duman noktası ve nötr aroması sayesinde yüksek sıcaklıklarda pişirirken zeytin yağından daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Araştırmalar, bu özel yağın yağının özellikle kan şekeri, kolesterol ve cilt iltihabı için bazı sağlık yararları sağlayabileceğini göstermektedir. Sizin için araştırmalardan yola çıkarak aspirden elde edilen yağın faydalarını ve kullanım alanlarını yazdık.

Aspir yağı nedir
Aspir yağı nedir

Aspir Yağı Faydaları Nedir?

Aspir yağı, doğanın sunduğu nimetlerden yalnızca biridir. Oldukça faydası bulunmaktadır. Aspir çiçeğini tanıyanlar bu yağın faydalarını oldukça iyi bilmektedir. Ancak bu yağın adını siz de benim gibi ilk kez duyuyorsanız üzülmeyin. Bu özel yağın faydalarını okudukça kullanma isteğiniz o kadar artacaktır.


  • Sağlıklı Yağ Asidi Kaynağı
Aspir yağı, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar dahil olmak üzere zengin bir doymamış yağ asitleri kaynağıdır. Aspirden elde edilen yağda bulunanlar gibi diyetteki yağlar, hormon düzenlemesi ve hafıza için gereklidir. Vücudun yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini emmesine izin vermede hayati öneme sahiptirler. Yemeklerle birlikte biraz yağ yemek de kişinin daha tok hissetmesine yardımcı olabilir. “İyi” yağlar açısından yüksek ve “kötü” yağlar açısından düşük bir beslenme, iltihabı azaltmak ve kalp sağlığını iyileştirmek dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahiptir.
  • Kan Şekeri Seviyesini İyileştirir

2016 yılında yapılan çalışmaların sistematik bir incelemesi, doymamış yağ oranı yüksek bir diyet yemenin bir kişinin kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini göstermektedir. Çalışma, bazı karbonhidrat veya doymuş yağ kaynaklarının doymamış yağ asitleriyle, özellikle de çoklu doymamış yağlarla değiştirilmesinin, kan şekeri seviyelerinin yanı sıra insülin direnci ve insülin salgılanması üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu buldu.

  • Kolesterolü Düşürür, Kalp Sağlığını İyileştirir

Aspir yağındaki doymamış yağlar kanı inceltebilir ve trombositleri daha az yapışkan hale getirebilir. Bu, kalp krizi ve felce yol açabilecek kan pıhtılarının önlenmesine yardımcı olabilir. Bu özel yağ, kan damarlarını gevşeterek ve kan basıncını düşürerek de etkileyebilir.

  • İltihapla Savaşır

Bu özel yağ ayrıca iltihap önleyici özelliklere sahip olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre, bu yağdaki doymamış yağ asitleri iltihap belirtilerini iyileştirdi. Bu, diyabet ve kalp hastalığı gibi çeşitli rahatsızlıklara yardımcı olabilir.

  • Kuru Cilde İyi Gelir

Aspir yağını kuru veya iltihaplı cilde uygulamak, cildi yatıştırmaya ve cilde yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırmaya yardımcı olabilir. Cilt için bu yağın kullanımı kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde yaygın bir bileşendir. Bu özel yağ, cilt faydalarının bir kısmından sorumlu olabilecek E vitamini içerir. E vitamini, onlarca yıldır dermatolojik ürünlerde önemli bir bileşen olmuştur.

  • Yemek Pişirmek İçin Güvenlidir

Yüksek oleik aspir yağı, yüksek sıcaklıklarda pişirmek için güvenlidir. Aslında, bu tekli doymamış yağ, aşağıdakiler dahil olmak üzere diğer birçok yağdan daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir. Bu özel yağ ayrıca zeytin ve hindistancevizi gibi diğer yağlardan daha hafif bir tada sahiptir, bu da onu derin kızartma, tavada kızartma veya fırınlama için mükemmel bir seçim haline getirir.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Selülitten Kurtulmanın Etkili 22 Yolu | 2021
Aspir yağının faydaları
Aspir yağının faydaları

Aspir Yağı Zayıflama İçin Kullanılır Mı?

Bazı insanlar aspir yağının kilo vermeye yardımcı olduğunu düşünür, ancak bu alanda çok az araştırma vardır. Bazı araştırmalar, bu yağın kilo veya vücut yağı üzerinde önemli bir etkisi olmadığını bildirmektedir.

Yemek kaşığı başına 120 kalori olan yağ düşük kalorili bir gıda değildir. Kaynağı ne olursa olsun çok fazla kalori yemek, kilo verme çabalarını olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak yiyeceğe bu yağdan az miktarda eklemek lezzetini artırabilir, tokluk hissini artırabilir ve kan şekerini dengeleyebilir – bunların hepsi kilo yönetimi üzerinde yararlı bir etkiye sahip olabilir.

Kilo vermeye çalışırken, yağ alımını önerilen miktarlarla sınırlamak ve meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız protein kaynakları gibi bütün yiyecekleri yemeye odaklanmak faydalı olabilir.

Zayıflamak için aspir yağı
Zayıflamak için aspir yağı

Aspir Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Sivilceye yağ sürmek ters etki gibi görünse de, aspir yağının yan etkisi olmadığı, yani gözeneklerinizi tıkamayacağı bulunmuştur. Yağ, sivilce ve sivilce lekelerinin tedavisinde potansiyel olarak yardımcı olabilir. Haftada birkaç kez kullanıldığında tıkanmış gözenekleriniz için de yardımcı olabilir. Egzaman tedavisi sırasında da bu yağı kullanabilirsiniz.

Aspir yağı cilde iyi gelir
Aspir yağı cilde iyi gelir

Esans yağı, gece boyunca bırakarak leke tedavisi olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca bir yüz maskesi de yapabilirsiniz:

  • Yağı, yulaf ezmesi ve balla karıştırın.
  • Karışımı yüzünüzün tamamına veya bir kısmına uygulayın.
  • 10 dakika sonra suyla durulayın.
  • Akne için esans yağlar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Esans yağı ciltte kullanmadan önce bir yama testi yapın. Kola bir damla yağ sürün ve 24 saat bekleyin. Hiçbir reaksiyon gelişmezse, kullanımı muhtemelen güvenlidir.

Aspir Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Çoğu insan, önerilen günlük miktarlarda tükettikleri sürece aspir yağına karşı herhangi bir olumsuz reaksiyon göstermeyecektir. Bu özel yağ, kanı inceltebileceğinden, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve bu da aşağıdaki durumlarda kanama riskini artırabilir:

  • Kanama bozukluğu olan insanlar,
  • Ameliyat olanlar.
Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Sağlıklı ve Düzenli Zayıflama Yöntemleri

Aspir Yağı Ne Kadar?

Aspir yağı piyasada çeşitli şekilde satışa sunulmaktadır. Kapsül veya yağ şişesi şeklinde satılmaktadır. Ürünün kalitesine ve miktarına göre bu yağ fiyatı değiklik göstermektedir. 60’lı kapsül fiyatı 45-65 TL arasında, 250 ml yağ ise 20-50 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bir önceki yazımız olan Çatlak Tedavisi | 2021 başlıklı makalemizde çatlak tedavisi, çatlaklar ve çatlakların azalması hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

Yaz Aylarında Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? | 2021

Yazın Cilt Bakımı Yapmalı Mıyım? Yazın kendinize tatil vermiş olabilirsiniz ama cildiniz tatil bilmez ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.