Home / Doğal Sağlık / Okaliptüs Yağı Faydaları | 2021
Okaliptüs Yağı Faydaları
Okaliptüs Yağı Faydaları

Okaliptüs Yağı Faydaları | 2021

Okaliptüs Nedir?

Avustralya’ da yetişen ve o yöreye özgü olan okaliptüs bitkisine hiç de yabancı sayılmayız. Çünkü günlük yaşamımızda okaliptüsün keskin ve ferahlatıcı kokusunu hemen hemen birçok üründe bulmamız mümkün. Okaliptüsün kullanım alanı oldukça geniştir.

Son derece faydalı bir bitki olan okaliptüsün çok değişik faydalarından sizlere bahsederek bu bitki hakkında bildiklerinizin daha da artmasını sağlayacağız. Okaliptüs yağı anti bakteriyel, iltihap giderici, mantar önleyici, antiseptik, spazm çözücü, burun tıkanıklığını giderici, ateş düşürücü, balgam söktürücü gibi özellikleri ile de ön plana çıkıyor. Sizin için okaliptüs yağı faydaları ve çayının nasıl tüketildiğini araştırdım.

Okaliptüs Bitkisi
Okaliptüs Bitkisi

Okaliptüs Yağı Faydaları Nelerdir?

Okaliptüs yağı ilk olarak ve en çok da öksürük için kullanılır. İnatçı öksürüklerde ve balgam sökmede sıkça kullanılan okaliptüs yağı bu konuda alanının en iyisi gibi görünüyor. Bu konuda okaliptüs yağının direk kullanılması değil de içinde okaliptüs yağını barındıran ürünleri eczaneden alarak kullanmak çok daha faydalı olacaktır. Ayrıca okaliptüs akciğer dokularını da canlandırır. Bu sayede de kolay bir şekilde nefes almamızı sağlamış olur.


Öksürük sorunu yaşıyorsanız ayrıca bu makaleye bakabilirsiniz.

Okaliptüs yağı faydaları hakkında bir diğer nokta da alerjilerdir. Öksürük, boğaz ağrısı, sinüs tıkanıklığı gibi alerji türlerinde içinde okaliptüs yağı barındıran ilaçlarla tedavi uygulamak bu alerjilerin sonlandırılması adına bizler çok önemli faydalar sağlayacaktır. Ayrıca 1 litre suya 20 damla okaliptüs yapı ekledikten sonra toz tutan eşyalara sprey şeklinde sıkmanız halinde bu toz tutan nesneler okaliptüs yağı sayesinde artık toz tutmayacaktır.

Kas ve eklem spazmlarının da yol açtığı birçok rahatsızlığı gidermede okaliptüs yağı kullanılır. Bu tür rahatsızlığın bulunduğu bölgelere okaliptüs yağı ile masaj yapmak bulunan şikâyetleri önemli ölçüde azaltacaktır. Ancak bunu yaparken okaliptüs yağını susam yağı, zeytinyağı gibi yağlarla incelterek okaliptüs yağının vücudunuza zarar vermesini engelleyebilirsiniz.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Depresyon Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Okaliptüs yağı faydalarından bir diğeri ise, doğal böcek ilacı olarak da kullanılabilir. Vücudunuza okaliptüs yağı içeren kremler sürdüğünüz takdirde böcek ve haşereler sizden uzak duracaktır. Bunun yanında okaliptüs yağı yanıklar, kesikler ve yaralar üzerinde de ciddi bir iyileştirme etkisine sahip olan doğal bir ilaçtır. Hatta bazı ülkelerde bu yağdan faydalanmak için okaliptüs ağaçlarının ekildiğini bilmekteyiz.

Okaliptüs Yağı Faydaları
Okaliptüs Yağı Faydaları

Okaliptüs Çayı Nasıl İçilir?

Okaliptüs çayı, solunum problemleri için iyi bilinen eski bir devadır. İster bu çayı için, ister sadece yatıştırıcı ve tıkanıklığı gideren buharını soluyarak rahatlama sağlayarak size yardımcı olabilir. Uzun boylu büyüyen bir ağacın yapraklarından yapılan bu çay, uzun süredir geleneksel tıbbın bir parçası olan ve bugün hala tüm dünyada kullanılan bir çaydır.

Okaliptüs çayı içmek, bu bitkinin faydalarından yararlanmanın en iyi yollarından biri olarak kabul edilir. Öyleyse okaliptüs çayı yapmayı öğrenelim:

  • Okaliptüs çayı yaparken, küçük parçalara bölünmüş kurutulmuş yaprakları kullanın. Su ısıtıcısına su koyup kaynatın.
  • Bir çaydanlığa, her bardak suya (250ml) yaklaşık 1/2 çay kaşığı veya 1 doğranmış okaliptüs yaprağı koyun.
  • Yaprakların üzerine kaynar su dökün ve çayın yaklaşık 5 ila 10 dakika demlenmesine izin verin.
  • Çayın demlenmesini veya soğumasını beklerken, tıkanıklık gidermek istiyorsanız buharını soluyun.
  • Bu çayı soğuk algınlığı veya boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanıyorsanız, çayınızı tatlandırmak için bal eklemek iyi bir fikirdir.
  • Bu çayı önleyici bitkisel ilaç olarak günde 1 ila 2 fincan veya hasta olduğunuzda günde 3 ila 4 fincan için. Okaliptüs çayı güçlü, odunsu bir aromaya ve süzüldüğünde soluk yeşil bir renge sahiptir. Bu çay çok uzun süre demlendiğinde acı bir hal alabilir, bu yüzden demleme süresini damak tadınıza göre ayarlayın.

Okaliptüs Zararları Nelerdir?

Alerjiler zamanla gelişebilir. Geçmişte okaliptüs yağı kullandıysanız ve şimdi ona alerjik bir reaksiyon gösteriyor gibi görünüyorsa, kullanmayı bırakın. Okaliptüs yağını ağızdan almak güvenli değildir çünkü zehirlidir.

Bu makaleye de mutlaka göz atmalısınız ;)  Saç Dökülmesi Sorununa Doğal Tedavi Yolları

Astımı olan bazı kişilerde okaliptüs, durumlarını daha da kötüleştirebilir. Ancak genellikle astım hastalarında okaliptüs buharını solumak hastalık sürecinde zararlı olmayabilir. Okaliptüsün yan etkileri şunlar olabilir:

  • İshal
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Mide bozukluğu.

Okaliptüs zehirlenmesinin belirtileri arasında; baş dönmesi, boğulma hissi olabilir. Okaliptüsün diğer ilaçlarla etkileşime girebileceğini ve karaciğeri etkileyebileceğini unutmamak önemlidir. Çocuklar uçucu yağlara karşı daha hassastır, bu nedenle çocuklarda okaliptüs kullanırken dikkatli olunmalıdır. Hamilelikte okaliptüs çayı ve yağı kullanımından kaçınmak gerekir.

Okaliptüs Bitkisi Zararları
Okaliptüs Bitkisi Zararları

Kronik rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan bu bitkiyi yağ veya çay olarak tüketmeyin.

Bir önceki yazımız olan Selülitten Kurtulmanın Etkili 22 Yolu | 2021 başlıklı makalemizde selülit, selülit giderici ve selülit nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Check Also

En Düşük Kalorili 7 Yiyecek

En Düşük Kalorili 7 Yiyecek | 2021

Düşük Kalorili Yiyecekler Tüketmenin Tam Zamanı! Kilo kaybetmek ve vücut şekillendirmek hiç bir zaman kolay …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.